Airco als warmtepomp

Uw airconditioner gebruiken als lucht - lucht warmtepomp


Met een airconditioning kunt u uw huis of bedrijf koelen, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Een airco is daarmee een stuk veelzijdiger dan de traditionele verwarming. Veel mensen weten daarnaast niet dat airconditioning vier keer goedkoper is in gebruik dan een traditionele cv-installatie.

 Dit omdat elektriciteit meer warmte oplevert, en minder kost dan gas. Helemaal natuurlijk als er gebruikt kan worden gemaakt van eventueel aanwezige zonnepanelen. Een warmtepomp (een ander woord voor airco) geeft direct verwarming, in tegenstelling tot de lokale warmte van een radiator, en warmt uw ruimtes vele malen sneller op.

De werking van de warmtepomp is als volgt:

De warmtepomp haalt de warmte (energie) uit de ruimte.
Deze warmte wordt aan de buitenlucht afgegeven als de installatie in de koelstand staat. 
Wanneer u echter wilt verwarmen, draait het systeem zich om en haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet dit verder om in warmte om aan de te verwarmen ruimte af te geven. 
Bij het verwarmen wordt dus niet, zoals bij een verwarming, warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen plaats. 
Doordat de warmte niet opgewekt, maar enkel verplaatst wordt, is dit een erg energie-efficiënte manier om een ruimte te verwarmen. 
Ten opzichte van traditionele verwarming heeft het verwarmen met airco dus een groot energetisch voordeel. 
Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel.
Wanneer er 1 kw elektrische energie aan toegevoegd wordt aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kw.

De warmtepomp haalt dus als het ware gratis warmte uit de omgevingslucht. 
Warmte uit de buitenlucht, en kan dat als het vriest?

Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt is deze nog steeds voorzien van energie ?
 Lucht van -10° Celsius is relatief koud maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan.

 In een koeltechnisch proces is het eenvoudig een koudemiddel in een warmtewisselaar te koelen naar -25°C. Bij contact met lucht van -10°celsius deze wisselaar de buitenlucht dus verder afkoelen en dus warmte onttrekken aan deze lucht.

Deze warmte wordt verder in het koeltechnisch proces getransformeerd naar een bruikbaar niveau + 40 tot +60 °Celsius en zal zo bruikbaar zijn voor het verwarmen van een woning, kantoor, bouwkeet, chalet etc.

Share by: